WordPress is een gratis en toegankelijke manier om je eigen website te maken. Zo 40% van alle websites op het internet draait op WordPress. Maar waarom is WordPress zo populair en waarom maken wij eigenlijk onze websites met WordPress?

Wat doet WordPress?

Heel kort gezegd is WordPress een Content Management System (CMS). Een CMS is een hulpmiddel waardoor je kan focussen op het belangrijke van een website: de inhoud. WordPress is van origine een CMS die vooral voor blogs werd gebruikt. Dit betekende dat het vooral werd gebruikt door mensen die wekelijks nieuwe artikelen wilden publiceren en hier reacties op konden ontvangen. Ondertussen kan bijna elke soort website met WordPress gemaakt worden. Van zakelijke informatieve websites tot persoonlijke blogs en van forums tot aan e-commerce websites.

Een CMS zorgt er dus voor dat je makkelijk pagina’s kan toevoegen en je zorgen kan maken om de teksten, afbeeldingen en alle andere dingen die daadwerkelijk belangrijk zijn voor jou als website-eigenaar, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over code en databases. Bij WordPress betekent dit dat je naast pagina’s, ook makkelijk thema’s en plugins kan toevoegen die het uiterlijk verbeteren en de functionaliteit van jouw website uitbreiden. Vanwege het grote aanbod aan verschillende plugins en thema’s en het gemak waarmee de website naar jouw hand kan worden gezet, is WordPress de CMS geworden die het meest wordt gebruikt overal over de wereld.

Nog een voordeel van WordPress is dat het niet het eigendom van één bedrijf is. De WordPress code is open-source. Dit betekent dat iedereen verbeteringen kan voorstellen en uitvoeren. Natuurlijk worden deze aanpassingen wel goedgekeurd door een selecte groep experts. Mensen zijn dus constant bezig met WordPress verbeteren, zonder dat dit wordt gedaan met het motief om winst te maken. Zo wordt WordPress onderhouden en verbeterd door mensen die WordPress zelf gebruiken, waardoor de focus ligt op functionaliteit en niet op winst.

Maar als WordPress zo makkelijk is, waarom zou je dan een website laten maken?

WordPress is makkelijk te gebruiken als je zelf veel tijd hebt om alles uit te zoeken en te maken. Het maakt heel veel dingen een stuk gemakkelijker, maar het kost nog steeds veel tijd en kennis om een mooie, persoonlijke en professionele website neer te zetten. Het probleem is namelijk niet het maken van een makkelijke website met hier en daar een foto en wat tekst. Het echt lastige is een website maken dat gebruiksvriendelijk is, zijn doel bereikt, en aansluit bij jou.

Zeker als je ook nog verschillende functionaliteiten als een reserveringssysteem, mooie foto galerijen, of animaties wilt toevoegen,maakt dat de website gelijk een stuk complexer. Daarnaast kost het onderhouden van een website ook veel tijd en moeite, wat wij daarom uit jouw handen nemen.

Maar waarom gebruiken wij eigenlijk WordPress?

Ook al hebben wij de kennis om de meeste dingen die WordPress voor ons doet zelf te ontwikkelen, maakt het ons makkelijker dat WordPress deze dingen voor ons doet. Zo geeft dit ons de tijd om aan het ontwerpen en bouwen van de website te zitten, in plaats van aan het onderhoud van de website. Daarnaast is het voor de klant ook makkelijker.
Wij maken natuurlijk de website in eerste instantie en bieden daarna support en maken aanpassingen als die aangevraagd worden, maar we willen ook de mogelijkheid bieden aan de klant om zelf kleine aanpassingen te maken aan de teksten als ze dat willen. Daarbij maakt WordPress het een stuk toegankelijker. Vanwege de klantvriendelijkheid van WordPress kunnen wij makkelijk uitleggen hoe kleine aanpassingen snel gemaakt kunnen worden zonder dat wij voor elke punt en komma ingeschakeld moet worden.

WordPress is dus een platform om websites mee te bouwen dat voor en door websitebouwers is gemaakt. Het maakt het ontwerpen en bouwen van websites voor ons en jou makkelijk. Vanwege plugins en thema’s kan het ontwerp en de functionaliteit van een website enorm worden verbeterd. Echter kost het nog steeds heel veel tijd en moeite om een website helemaal naar jouw wens te maken, daarom zijn webdesigners nog steeds belangrijk. Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben over WordPress of ben je wellicht geïnteresseerd om een WordPress website te laten maken bij ons, neem dan vooral contact op, dan helpen we je graag verder!