Webhosting is een service die er voor zorgt dat een website voor iedereen bereikbaar is op het internet. De relatie tussen webhosting en een website kan je vergelijken met een museum en een schilderij. Net als een schilderij, heeft ook een website een plek nodig om ten toon gesteld te worden. Webhosting is de plek waar je website tentoongesteld staat, vergelijkbaar met een museum. Webhosting is dus een essentieel onderdeel voor een website omdat je anders geen plek hebt om je website te plaatsen. In deze blog lees je meer over wat hosting nou precies is en op welke dingen je moet letten bij het kiezen van een hostingpakket. Ook leggen we de termen uit die vaak geassocieerd worden met hosting, zoals mail, domein en SSL.

Hosting in het kort

Een hostingpakket bestaat eigenlijk uit een stukje ruimte op een webserver bij een hostingbedrijf. Deze webserver is een computer die altijd verbonden is met het internet. Op deze server staan de bestanden van de website. Als iemand de website opzoekt, worden de bestanden van de server gelezen, naar de bezoeker van de website gestuurd en die kan dan de website zien en gebruiken.

Belangrijke termen

Het domein is de tekst, ofwel de url, die de bezoeker van de website invult in de internetbrowser om bij de website te komen en daarom een essentieel onderdeel van webhosting. In ons geval is dat dus webleon.nl. Het domein is gekoppeld aan de webserver via een ip-adres. Het domein kun je zien als de route naar de afdeling waar het schilderij hangt, of in dit geval, de website. Als het domein wordt ingevuld weet de browser via dit ip-adres op welke server de bestanden staan van de website.

Domein

Het domein is de tekst, ofwel de url, die de bezoeker van de website invult in de internetbrowser om bij de website te komen en daarom een essentieel onderdeel van webhosting. In ons geval is dat dus webleon.nl. Het domein is gekoppeld aan de webserver via een ip-adres. Het domein kun je zien als de route naar de afdeling waar het schilderij hangt, of in dit geval, de website. Als het domein wordt ingevuld weet de browser via dit ip-adres op welke server de bestanden staan van de website.

Mail

Op de webserver is vaak naast de bestanden van de website ook plek voor een mailbox. Het e-mailadres van deze mailbox eindigt dan op het domein van de website. Dit wordt vaak gebruikt door bedrijven, omdat een e-mailadres wat eindigt op de naam van je bedrijf er vaak professioneler uitziet dan een e-mailadres wat bijvoorbeeld eindigt op gmail of outlook.

SSL

Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer certificaat) is vooral belangrijk voor de beveiliging van een website. Het SSL-certificaat versleutelt namelijk de verbinding tussen de browser en de webserver. De data wordt onleesbaar gemaakt voor iedereen behalve de bezoeker, zodat iemand die de data onderschept, hier niks mee kan. Dit is vooral belangrijk op websites waar je moet inloggen of waar je producten koopt en dus persoonlijke gegevens moet invullen. Echter is het ondertussen gebruikelijk dat elke website SSL gebruikt, zodat niemand de data kan onderscheppen.

Welke vorm past het beste bij jou?

Nu we weten wat hosting precies inhoudt is de grote vraag natuurlijk waarom er zo veel verschillende soorten hostingpakketten zijn, allemaal met een andere prijs. Dit is omdat er nog steeds grote verschillen zijn tussen hostingbedrijven en pakketten. De grootste verschillen zitten vaak in een paar belangrijke punten:
 

 • Opslag: De hoeveelheid opslag die bij het pakket zit is erg belangrijk want de hoeveelheid opslag die je nodig hebt kan per website enorm verschillen. Als je een website hebt die voornamelijk uit tekst en een paar kleine afbeeldingen bestaat, heb je niet veel opslag nodig. Mocht je een website hebben met heel veel foto’s of bestanden zoals bijvoorbeeld een webshop, heb je meer opslag nodig. Daarnaast moet je ook rekening houden met de opslagruimte die je nodig hebt voor de mail, dit kan namelijk snel oplopen als je veel e-mails krijgt en verstuurd.
   
 • Snelheid: De ene server kan een stuk sneller de bestanden ophalen en versturen naar de bezoeker dan de ander. Het verschil kan soms enkele seconden zijn, wat ervoor kan zorgen dat een bezoeker de website al heeft weggeklikt voordat deze geladen is; het duurt gewoonweg te lang en mensen hebben hier niet het geduld voor.
   
 • Uptime: Uptime is hoe vaak de server, en dus de website, te bereiken is via het internet. Dit is bij veel bedrijven heel erg hoog, maar sommige servers zijn vaker offline. Dit kan al snel leiden tot frustraties als de website vaak niet bereikbaar is, waardoor meer mensen weg zullen klikken.
   
 • Beveiliging: Naast het versleutelen van het dataverkeer met de server met een SSL-certificaat is het enorm belangrijk dat de webserver nog verder beveiligd is. Dit door middel van virusscanners en een goede firewall. Zonder deze beveiliging zouden virussen of reclame heel makkelijk als website bestand kunnen worden gezien en zo op de computer van een bezoeker terechtkomen.
   
 • Bandbreedte: Ook is de bandbreedte van de webserver erg belangrijk, zeker voor websites die vaak met meerdere bezoekers tegelijk te maken hebben. Als deze bandbreedte niet hoog genoeg is, wordt de website veel langzamer geladen wanneer veel verschillende bezoekers tegelijk op de website zijn. Ook dit kan ervoor zorgen dat een bezoeker de website wegklikt.

Bij Webleon nemen we goede hosting serieus, omdat we de veiligheid van en de ervaring van een bezoeker op een website enorm belangrijk vinden. Zonder goede hosting heb je veel minder aan een mooie website. Wij bieden iedereen die een website bij ons laat maken ook een hostingpakket aan, waarbij we ervoor zorgen dat de hosting van hoge kwaliteit is. De hosting die wij gebruiken is snel, veilig, (bijna) altijd online en heeft een hoge bandbreedte en altijd voldoende opslag voor de website en mailbox. Doordat wij de website en hosting allebei regelen, kunnen problemen ook heel snel opgelost worden en kan de website en hosting perfect op elkaar afgesteld worden.

Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben over hosting of ben je wellicht geïnteresseerd om een website te laten maken en hosten bij ons, neem dan vooral contact op, dan helpen we je graag verder!